Sizleri, gençlerin göz ardı edildiği ve sivil toplum kuruluşlarının aynı isimlerle dolu olduğu bir dünyadan farklı, gençlerin turizm ve gastronomi alanında bir araya gelip güçlerini birleştirdikleri sıra dışı bir yolculuğa çıkarmak istiyorum.
2015 yılında, "Birlikte daha güçlüyüz" düşüncesiyle yola çıktım. Bu fikir belki genel gibi görünse de, hikayemiz tam da bu noktada başladı. Üniversite öğrenci kulübünde tek başına ne kadar az şey yapabildiğimizi fark ettim. Ancak kulüpler bir araya gelirse, çok daha fazlasını başarabilirdik. İşte bu düşünceyle ilk adımımı attım.
Dediğim gibi, tek başımıza olmaktansa bir araya gelerek daha büyük işler başarabiliriz diye düşündükten sonra bir etkinlik organize edip tüm kulüplerle buluşma ayarlamak ilk hedef oldu. Hatırladığım ilk adım, tüm Türkiye ve Kuzey Kıbrıs'ta turizm, otel işletmeciliği ve gastronomi bölümleri olan üniversiteleri belirleyip ve bu üniversitelerin kulübü olup olmadığını çıkarmak oldu. O dönem en yaygın sosyal medya aracı Facebook'tu. Bu yazıyı yazarken Messenger geçmişime giderek o eski günlere geri döndüm ve tam tamına 30 kulübe mesaj göndermişim. Sizlere bu mesajı aşağıda paylaşıyorum.
"Merhaba, 27 Nisan'da Turizm Çalıştayı hazırlıyoruz. Bunu Ankara'da Gazi ve Bilkent Üniversitesi Turizm Kulüpleri ile ortaklaşa Bilkent Üniversitesinde gerçekleştirmiştik uzun zaman önce. Biz de hem güzel bir katılım hem de birliktelik için Ankara'dan sonra sıra İstanbul'da olması kanaatindeyiz. 1 gün sürecek bu etkinlikte Turizm haftasını aktif olarak kutlayan Türkiye'deki Turizm Kulüpleri ile birlikte bir etkinlikte buluşarak farklı bir olaya imza atmak istedik. Özyeğin, Bilkent, Boğaziçi, Yaşar, Beykent, İTÜ ve sizleri de aramızda görmek isteriz. Yer olarak Özyeğin Üniversitesinde gerçekleştirilecek."
Bu mesaja daha sonra bir duyuru daha ekleyip etkinlik tarihinin 21 Nisan olarak belirlendiğini iletmişim.
Etkinlik programı biraz daha netleşmeye başlayınca daha fazla kulübe erişmek için yeni bir mesaj hazırlayıp diğer kulüplere gönderdim.
"Merhaba, 21 Nisan'da Turizm Çalıştayı hazırlıyoruz. Etkinliğimizin adı da 'Turizmin Geleceğini Konuşuyoruz'. Bunu Ankara'da Gazi ve Bilkent Üniversitesi Turizm Kulüpleri ile ortaklaşa Bilkent Üniversitesinde gerçekleştirmiştik uzun zaman önce. Biz de hem güzel bir katılım hem de birliktelik için Ankara'dan sonra sıra İstanbul'da olması kanaatindeyiz. 1 gün sürecek bu etkinlikte Turizm haftasını aktif olarak kutlayan Türkiye'deki Turizm ve Gastronomi Kulüpleri ile birlikte bir etkinlikte buluşarak farklı bir olaya imza atmak istedik. Özyeğin, Bilkent, Boğaziçi, Yaşar, Beykent, İTÜ, Çanakkale 18 Mart, Okan ve sizleri de aramızda görmek isteriz. Yer olarak Özyeğin Üniversitesinde gerçekleştirilecek."
İlk önce bu etkinliğe isim önerisi olarak 'Türkiye Genç Turizmciler Çalıştayı' olarak başlayıp daha sonradan 'Turizmin Geleceğini Konuşuyoruz' olarak değiştirdik.
Etkinliği planlarken, ilk iletişim kurduğum kişilerden biri Özyeğin Üniversitesi International Hospitality and Tourism Club Başkanı Umut Kalkan'dı. İlk buluşmayı İstanbul'da yapmak istememin nedeni, turizmin kalbi olması ve herkesin rahat bir şekilde ulaşabilmesiydi. Umut ve ben, bu etkinliği planlamak için büyük çaba sarf ettik.
Düşünün, bir etkinlik gerçekleştiriyorsunuz kimse birbirini tanımıyor ve tek bir amaç için bir Facebook mesajı ile bir araya geliyorsunuz. Planlarken birçok zorlukla karşılaştık ama hepsini aşmayı başardık. Planlama sürecinde düşünmeniz gereken birçok konu bulunuyordu, mesela ağırlanacak sektör profesyonellerinin belirlenmesinden tutun sponsorların ayarlanmasına ve kulüplerle iletişime geçip katılımcı listelerini almaya kadar birçok aşama vardı.
Sponsorlara değinmeden geçemeyeceğim çünkü çok emek verildi. Çocukluk arkadaşım Yaşar Üniversitesi Turizm Topluluğu Başkanı Çelik Eryaşar ile basım ve tanıtım için birçok kapıyı çalmıştık. Nişantaşı Üniversitesi Mutfak Sanatları Kulübü Başkanı Semih Yaman etkinlik davet koordinasyonu sürecinde büyük rol aldı.
Bu etkinliğin logosunu Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Turizm Topluluğu Başkanı Süleyman Yağız Çimen tasarladı.
İlk buluşmanın özel olması gerekiyordu, ismi gibi turizmin geleceği olan gençlerin konuşması gerekiyordu. Bundan dolayı, açılış konuşmalarından hemen sonra 'Gençler Turizmin Geleceğini Konuşuyor 1' ve '2' olarak Turizm ile Gastronomi kulüp temsilcilerinin konuşacağı oturumları planladık. Moderatörlerin de özel olması gerekiyordu. Turizm oturumunu Young Skal Türkiye Başkanı Erhan Us yönetti.
O büyük gün gelip çatmıştı, 21 Nisan. İlk oturumda gençler konuştuktan sonra, 'Gelecekte Gastronomi ve Turizm' oturumu gerçekleşti; bu oturumda birçok sektör profesyonelini ağırlama fırsatı yakaladık: Şerif Yenen, Refika Birgül ve Mehmet Yaşin. Daha sonra, 'Turizm ve Gençler' oturumu gerçekleştirildi. En son oturumda 'Gelecekte Otel Yatırımları ve Büyüme Stratejileri' konuşuldu ve kapanış yapıldı.
Yaklaşık 300 öğrenci ve 20 kulüp katılım gösterdi. Bütün katılan öğrencilere sertifika verildi. Etkinliğe katılan kulüplerden ve öğrencilerden katılım ücreti alınmadı.
İlk gerçekleştirdiğimiz etkinlik unutulmazdı ve bir anı daha sizlerle paylaşmak istiyorum. Sanırım bir ara verildiği zaman tüm kulüp başkanlarını bir sınıfa toplamıştık ve bir teşekkür konuşması yapıyordum. Bu konuşma sonunda herkesin kısa bir şekilde fikirlerini dinlemiştik. Bu etkinliği nasıl sürdürüp bir arada olma hedefimizi gerçekleştirebiliriz diye ve en uygun fikir platform çatısı altında birleşme olarak belirlendi. Tabii bir seçim yapılması gerekiyordu ve oy birliği ile kurucu başkan olarak gösterildim. İnsanın belki hayatında gurur duyduğu bir andı bu. 3 yıl boyunca her zaman o günkü seçimi hatırlayıp, 20 kulüp başkanının bana olan güvenlerini boşa çıkarmamak için var gücümle çalıştım.
Devamı Gelecek...
Comentários